فهرست برنامه‌های نوروزی در موزه‌های کشور

۹ بازديد

مدیرکل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی گفت: برنامه‌های شاخصی را مانند جشنواره موسیقی محلی، نمایش‌های خیابانی، آیین‌های مذهبی، آیین قنبرخوانی در ماه رمضان و آیین قهوه‌خوری در موزه‌های کشور برگزار می‌شود.


مصطفی پورعلی درباره برنامه‌های در نظرگرفته شده در موزه‌ها اظهار داشت: برنامه نوروزگاه شامل دو بخش آیین نوروزی و مراسم مرتبط با ماه رمضان شامل اجرای موسیقی سنتی، اجرای گروه تواشیح، اجرای تئاتر رو حوضی، برپایی کارگاه زنده، برپایی بازارچه صنایع دستی، برپایی سفره افطار ساده در موزه آبگینه تهران، در هفته اوّل تعطیلات نوروزی برنامه‌های آیینی سوگواری استان‌های کشور و در هفته دوم موسیقی نواحی، تئاتر خیابانی، نمایش‌های ویژه کودکان، نمایش‌های سنتی در کاخ سعدآباد اجرا می‌شود. همچنین برپایی نوروزگاه با نگاه آیینی، ملی و مذهبی به دلیل تقارن جشن نوروز با ماه مبارک رمضان با عنوان نو- روزه شامل نوروزخوانی، شاهنامه خوانی، علی خوانی، ورزش‌های پهلوانی، نقالی و نمایشگاه‌های قرآن‌های نفیس و ادعیه‌ها در کاخ موزه گلستان تهران اجرا می‌شود.

وی برگزاری برنامه نوروزگاه در دو بخش آیین نوروزی و مراسم مرتبط با ماه مبارک رمضان شامل اجرای تک نوازی موسیقی با تاکید بر سازهای ملی و جهانی، اجرای موسیقی محلی و مراسم آیینی اقوام ایرانی، اجرای گروه تواشیح در کاخ موزه نیاوران، برپایی نمایشگاه ویژه نوروز و نمایشگاه آثار کمتر دیده شده عیلامی در موزه ملی، برگزاری نمایشگاه موتیف با عنوان بود ونبود (نمایش قالی های فراکتال) با المانها و نشانه‌های موجود در قالی از طریق دیجیتال آرت با نگرشی از هنرهایی شامل فرش، نقاشی، مجسمه، ویدئو آرت و اشیای موزه‌ای در موزه ملی فرش، نمایشگاه نسخه‌های کمتر دیده شده قرآن کریم و نسخه‌هایی از دیوان شعرا با موضوع بهار قرآن و بهار طبیعت (از دوره صفویه تا دوره قاجار) در موزه ملی قرآن و نمایش روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه از تقارن نوروز و رمضان در عهد قاجار در کاخ موزه گلستان را از برنامه‌های در نظر گرفته شده برای نوروز و ماه رمضان در موزه‌های تهران برشمرد.

 

آیین‌های نوروزی تا چوب بازی با موسیقی سنتی

به گفته پورعلی، در موزه آذربایجان شرقی سفره هفت سین مقابل «سنگ بسم الله» با رویکرد سنت‌ها چیده می‌شود، در اطراف آن هم عروسک‌هایی که نماد اقوام مختلف است نمایش داده می شود تا در کنار معرفی یک سنت محلی، نمادی از اتحاد اقوام اقصی نقاط کشور در صیانت از نوروز به تصویر کشیده شود. وی همچنین برپایی نوروزگاه شامل دو بخش آیین نوروزی و مراسم مرتبط با ماه رمضان نظیر اجرای گروه تواشیح خوانی، برپایی غرفه های صنایع دستی و برگزاری آیین و برنامه های متنوع محلی با توجه به وسعت استان و وجود اقوام مختلف پراکنده در سطح استان اصفهان در کاخ موزه چهلستون، برگزاری جشنواره ملی موسیقی سنتی اقوام ایرانی در دو بخش ملی و مذهبی متناسب با ماه مبارک رمضان و نوروز در موزه منطقه ای بوشهر و جشنواره معرفی میراث ناملموس و آیین های چوب بازی، بنده بازی و سازهای سنتی مربوطه در موزه مردم شناسی چالشتر از توابع استان چهارمحال و بختیاری را از دیگر برنامه‌های در نظر گرفته شده در بهار قرآن و نوروز عنوان کرد.

آیین‌های قنبرخوانی تا قهوه‌خوری

مدیرکل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی گفت: برپایی آیین قنبرخوانی در ماه رمضان که در میراث ناملموس ثبت شده و آیین سفره افطار ایرانی موزه بزرگ خراسان رضوی، برگزاری آیین‌ها و آداب و رسوم استان‌ها در نوروز و ماه مبارک رمضان شامل بازی‌های بومی محلی مانند بازی محیبس (ثبت شده در میراث ناملموس)، اجرای آیین قهوه‌خوری ویژه خوزستان و مراسم میزبانی از مهمانان ضیافت افطاری در موزه و سایت موزه شوش در استان خوزستان، همایش و برپایی نمایشگاه تصاویر حضرت علی (ع) در نگارگری ایرانی در ۱۰ روز پایانی ماه رمضان در موزه سلطانیه زنجان، برگزاری نمایشگاهی با مضمون نمایش مصحف ابراهیم سلطان به انضمام نسخ قرآنی سبک شیراز به همراه کارگاه و سخنرانی علمی نگارگری قرآن در موزه پارس شیراز و اجرای آیین سنتی مارمه (شگون) در زمان تحویل سال نو در موزه کلبادی مازندران از دیگر برنامه‌های در نظر گرفته شده در موزه‌های کشور است.

 

جشنواره موسیقی محلی استان‌های جنوبی شرق کشور

پورعلی، جشنواره موسیقی محلی جنوب شرق کشور (استان‌های کرمان، خراسان جنوبی، هرمزگان) با تکیه بر ساز رباب و بنجو که ثبت ملی شده است در موزه بزرگ زاهدان از توابع سیستان و بلو چستان، برگزاری آیین‌ها و آداب و رسوم استان شامل دو بخش نوروزی و مراسم مرتبط با ماه مبارک رمضان نظیر تعزیه، نقالی و پرده خوانی، بازی‌های محلی سیاه بازی، نمایش‌های نوروزی سنتی، ساز و دهل و نوروز خوانی، ضرب زورخانه‌ای، موسیقی محلی و ایستگاه نقاشی و عکاسی محوطه کاخ موزه چهلستون در قزوین، اجرا و معرفی آیین «یا رمضان» در ماه مبارک رمضان در میان قوم ترکمن موزه گمیشان استان گلستان سایت رسمی بت فوروارد را از دیگر برنامه‌های در نظر گرفته شده در ایام نوروز و ماه رمضان در موزه ها برشمرد.

بلیت بازدید از موزه ها و اماکن تاریخی افزایش نمی‌یابد

مدیرکل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی گفت: بلیت بازدید از موزه‌ها و اماکن تاریخی در ایام نوروز افزایش نمی‌یابد.

پورعلی با تاکید بر اینکه کل تعطیلات برای موزه‌ها، پایگاه‌ها و اماکن تاریخی و فرهنگی لغو شده است، گفت: ساعت بازید از موزه‌ها، پایگاه‌ها و اماکن تاریخی و فرهنگی در اسفند از ساعت ۹ تا ۱۷ و در فروردین از ۹ تا ۱۸ در نظر گرفته شده است و قیمت بلیت این اماکن افزایش نمی‌یابد.

وی اضافه کرد: در برخی از اماکن تاریخی و فرهنگی به روزه داران افطار و سحری داده می‌شود. همچنین در نوروز غرفه‌های مواد غذایی برای گردشگرانی که از لحاظ شرعی امکان گرفتن روزه را ندارند با حفظ شئونات در نظر گرفته شده است.

روزه خاص در ماه مبارک رمضان چه روزه‌ای است؟

۵ بازديد

در دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان آمده است: «برای عبادت در ماه مبارک رمضان دعا کنید که خداوند توفیق عبادت را به ما بدهد. در این ماه از خداوند بخواهیم که بتوانیم روزه خاص بگیریم یعنی اعضا و جوارحمان هم روزه باشند.»


 آیت‌الله مجتهدی تهرانی در شرح «اَللّهُمَّ اَعِنّی فیهِ عَلی صِیامِهِ وَقِیامِهِ» می‌گوید: خدایا کمک کن در این ماه روزه بگیریم و شب زنده‌داری کنیم. اگر خدا کمک کند، گرسنگی را نمی‌فهمیم. عبادت شب و سحر، دعاهای ابوحمزه ثمالی و افتتاح را انجام می‌دهیم، گاهی افرادی غصه می‌خورند که ماه رمضان چگونه روزه بگیریم؟ خوب دعا کنید و خدا کمک‌تان می‌کند.

بسم الله الرحمن الرحیم

«اللهمّ اعنّی فیهِ علی صِیامِهِ وقیامِهِ وجَنّبنی فیهِ من هَفَواتِهِ وآثامِهِ وارْزُقْنی فیهِ ذِکْرَکَ بِدوامِهِ بتوفیقِکَ یا هادیَ المُضِلّین»

«خدایا یاری کن مرا در این روز بر روزه گرفتن و عبادت و برکنارم دار در آن از بیهودگی و گناهان و روزیم کن در آن یادت را برای همیشه به توفیق خودت ای راهنمای گمراهان»

وی در ادامه در شرح «وَجَنِّبْنی فیهِ مِنْ هَفَواتِهِ وَ اثامِهِ» می‌گوید: خدایا ماه رمضان ما را از لغزش و گناه حفظ کن، بدبختی است که آدم در ایام سال گناه کند و ماه رمضان هم به گناه ادامه دهد، در ماه رمضان باید تمام اعضا و جوارحمان روزه باشد، اگر روزه‌ای بگیریم که چشمان، زبانمان، گوشمان، نامحرم ببیند، دروغ بگوید و غیبت بشنود، روزه‌مان «عام» می‌شود، اما به ما می‌گویند که روزه خاص بگیرید، یعنی اعضا و جوارحت هم روزه باشند. درنیت‌هایتان بگویید: «خدایا؛ من روزه می‌گیرم، اما روزه خاص سایت رسمی بت فوروارد می‌گیرم»، یعنی اعضا و جوارح تان هم روزه باشد، حدیث داریم؛ زمانی‌که روزه می‌گیرید، باید گوش و چشم و پوست بدنتان هم روزه بگیرند، باید اعضا و جوارحمان هم روزه باشند تا این روزه در ما اثر بگذارد. البته یک روزه دیگر هم داریم که روزه خاص الخاص است، در این روزه، قلب‌مان در ماه رمضان به غیر خدا متوجه نمی‌شود.

آیت‌الله مجتهدی تهرانی در ادامه در شرح «وَارْزُقْنی فیهِ ذِکْرَکَ بدَوامِهِ» اظهار می‌کند: خدایا روزی کن که در ماه رمضان یاد تو باشم، «ذکر»، هم یاد معنا می‌کند و هم معنای ذکر زبانی را می‌دهد. دائماً باید به یاد خدا باشم.

حدیث است که اگر حیوانات ذکر نگویند، اسیر دام صیاد می‌شوند. این صداهایی که از حیوانات می‌شنویم، ذکرهایی است که توسط آنان بیان می‌شود، حتی درخت و بیابان و کوه و دشت هم ذکر می‌گویند.

آیت‌الله مجتهدی تهرانی در ادامه در شرح «بِتَوْفیقِکَ یاهادِی الْمُضِلّینَ» می‌گوید: اما به توفیق خودت ای راهنمای گمراهان! ای خدایی که گمراهان را راهنمایی می‌کنی، توفیق بده این دعاهای روز هفتم درباره ما مستجاب شود.

بررسی فروش سینماها در اولین هفته اکران نوروز

۷ بازديد

فروش اولین هفته اکران نوروز به ۳۶میلیارد و ۲۲۱میلیون‌تومان رسید.


با آغاز سال سینمایی جدید ۱۴۰۴ از ۸ اسفند و همزمان با افزایش قیمت بلیت سینماها، فیلم‌های جدید نمایش خود را آغاز کرده‌اند. در این میان، فیلم کمدی «دایناسور» به‌کارگردانی «مسعود اطیابی» و تهیه‌کنندگی «ابراهیم عامریان» توانسته است در مدت کوتاهی با فروش ۱۹میلیارد و ۴۱۹میلیون تومان، جایگاه نخست جدول فروش هفتگی را به‌دست آورد و در صدر پرفروش‌ترین آثار سینما قرار گیرد.

پس از «دایناسور»، فیلم تاریخی «موسی کلیم‌الله» به‌کارگردانی «ابراهیم حاتمی‌کیا» با فروش ۶میلیارد و ۲۰۷میلیون تومان به رتبۀ دوم جدول راه یافته است. فیلم اجتماعی «رها» ساخته «حسام فرهمند» نیز با فروش ۴میلیارد و ۱۷۳میلیون تومان جایگاه سوم را از آن خود کرده و نشان می‌دهد که همچنان آثار اجتماعی مخاطبان خاص خود را دارند.

انیمیشن «پسر دلفینی ۲» به‌کارگردانی «محمد خیراندیش» و «بابادوک» به‌کارگردانی «آرش معیریان» به ترتیب در جایگاه چهارم و پنجم قرار گرفته‌اند.

در ادامۀ این فهرست، فیلم‌های دیگری چون «کوکتل مولوتف» که از روز پنج‌شنبه و در عرض یک روز توانسته است به فروش بالای ۱میلیارد و ۴۹۳میلیون تومانی برسد، حضور دارند.

با وجود افزایش ۲۰ تا ۵۰درصدی قیمت بلیت‌های سینما، استقبال از آثار کمدی در صدر فروش سایت رسمی بت فوروارد نشان می‌دهد که ژانر کمدی همچنان جذاب‌ترین و پرطرفدارترین گزینه برای مخاطبان است. باید دید آیا این روند در هفته‌های آینده با ثبات فروش همراه خواهد بود یا تعداد مخاطبان به دلیل قیمت بالای بلیت کاهش خواهد یافت.

نمادسازی جعلی از هنر صهیونیسم در آکادمی اسکار/ «بروتالیست» از نجات یافتگان هولوکاست قدیس‌سازی می‌کند؟

۷ بازديد

اهداف وضعیت نمایشی صهیونیستی، صرفا سیاسی و نظامی نیست. در چنین آثاری، نماد سازی زمینی و کاملا انسانی از قوم صهیون و تاثیر گذاری جهانی آنان دغدغه اصلی فیلم است.


آدرین برودی، بازیگر فیلم «پیانیست» (فیلمی با رویکرد حمایتی از هولوکاست)، در نودوهفتمین مراسم اسکار برای فیلم «بروتالیست» برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و این دومین بار بود که پس از فیلم رومن‌پولانسکی، این جایزه را دریافت می‌کند.

 

 

 

دریافت مجسمه طلایی اسکار توسط این بازیگر از همان روزهای اعلام نامزدها، بسیار محتمل به نظر می‌رسید. او با ایفای نقشی خیالی، به عنوان یکی از بنیانگذاران سبک معماری بروتالیستی معرفی شد، کاراکتری که تمثیلی از «مارسل بروئل»، معمار و طراح مبلمان نوگرای مجارستانی-آلمانی است. بروئل در سال ۱۹۳۷ میلادی به ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد و در سال ۱۹۴۴ میلادی تابعیت آمریکا را دریافت کرد.

«مارسل بروئل»، معمار و طراح مبلمان نوگرای مجارستانی-آلمانی

قلمروی محتوایی و مضمونی فیلم «بروتالیست» استعاری و انتزاعی است و شخصیت اصلی فیلم کاملاً خیالی و بر اساس نمونه واقعی پرداخت شده است.

اما با این استعاره‌ها و تمثیل‌ها از یک بازمانده هولوکاست، یک چهره سمبلیک در حوزه معماری ساخته می‌شود. اهداف وضعیت نمایشی صهیونیستی، صرفا سیاسی و نظامی نیست. در چنین آثاری، نماد سازی زمینی و کاملا انسانی از قوم صهیون و تاثیر گذاری جهانی آنان دغدغه اصلی فیلم است.

 

 


«بروتالیست» با تصویر ورود «لازلو تاث» به خاک آمریکا آغاز می‌شود. پیام‌های ستایشگرایانه فیلم در مورد موضوع مهاجرت بسیار گل درشت به نظر می‌رسد.

 

 

 

مخاطب فیلمی که مرزهای واقعیت و خیال را در هم تنیده، در ستایش ممتاز بودن ایالات متحده برای مهاجران با اظهارات اخیر دونالد ترامپ مقایسه می‌کند و این سوال پیش می‌آید: اگر امروز جنگ جهانی دوم در حال روی دادن بود، آیا ترامپ مشغول فروختن اسلحه به هیتلر بود؟ آیا با سران متفقین همان رفتاری را می‌کرد که با زلنسکی انجام داد؟ آیا ترامپ از مهاجرت بازماندگان هولوکاست به خاک آمریکا جلوگیری می‌کرد؟

در متن فیلم هم مشاهده خواهیم کرد، اگر کسی به شهر حومه‌ای در آمریکا نقل مکان کند و شبیه بقیه نباشد، به دلیل رنگ پوست یا باورها یا سنت‌هایش، همه می‌خواهند او را طرد کنند.

یادبودهایی که بر اساس معماری بروتالیسم در دهه ۱۹۵۰ ساخته می‌شدند، معارضان بیشماری داشت و بسیاری از مردم آمریکا می‌خواستند که به دلیل سبک ضد مسیحی، این ساختمان‌ها تخریب شوند.

«بروتالیست»، جعلی و صهیونیسم /تیتر نشریه آنلاین رِبل
 

"موقعیت/وضعیت" نمایشی صهیونیستی

فضای تماتیک حاکم بر فیلم، صهیونیستی است. ما در سینمای جهان با وضعیت نمایشی تازه‌ای به عنوان "موقعیت/وضعیت" نمایشی صهیونیستی مواجه هستیم. در این فیلم، مهاجرت لازلو به آمریکا، یافتن پناهگاه احتمالی برای همسر و خواهرزاده‌اش است که در نیمه دوم به او ملحق می‌شوند و تمام زندگی‌شان تحت تأثیر اردوگاه‌های کار اجباری و سایر تبعیضات ضد یهودی/نازی در ایالات متحده شکل گرفته است.

توسعه یافتن اسرائیل از طریق اخبار رادیویی شنیده می‌شود و زمان‌بندی داستانی فیلم فضایی را فراهم می‌آورد تا بخش چهارم اثر متمرکز بر ترومای مهاجرت به ایالات متحده و کوچ به اراضی اشغالی باشد.

میل خانواده لازلو برای فرار به سوی دولت-ملت جدید، یعنی اسرائیل، یک واکنش شدید به خودتخریبی غیرمنطقی فضای ضد مهاجرتی فیلم است؛ این واکنش منشاء ضد سرمایه‌داری دارد.

هریسون لی ون بورن (گای پیرس)
خون به پا خواهد شد؟

هریسون لی ون بورن (گای پیرس)، سرمایه‌دار قدرتمند حامی میلیاردر معمار مجارستانی آواره، لازلو تاث (آدرین برودی) است که در سال ۱۹۴۷ بدون هیچ سرمایه‌ای به جزیره الیس می‌رسد و در کارگاه‌های ساختمانی به صورت کارگری معمولی مشغول کار می‌شود.

ون بورن (با بازی گای پیرس)، در ابتدا معمار مجارستانی تبعیدی، لازلو را تحت حمایت خود می‌گیرد. لازلو که در ۱۹۴۷ بدون هیچ دارایی به آمریکا می‌رسد، ابتدا در سایت‌های ساختمانی کارگری می‌کند پروژه‌ای که به سرعت به یک معمای مالی و ایدئولوژیک تبدیل می‌شود.

هریسون اعطای پروژه ساخت یک مرکز اجتماعی به یاد مادر مرحومش را پیشنهاد می‌دهد، او حاضر است ۸۵۰,۰۰۰ دلار از سرمایه شخصی خود را برای این پروژه هزینه کند. دولت محلی بودجه اضافی ساخت این ساختمان را تأمین خواهد کرد به شرطی که یک کلیسا در این مجموعه گنجانده شود.

لازلو اعتراض می‌کند که این امر باعث می‌شود این فضا (که از قبل قرار بود شامل کتابخانه، سالن سخنرانی و سالن ورزشی باشد) عملاً به چهار ساختمان در یک مجموعه تبدیل شود. پسر بورن، هری (جو آلوین)، که مسئول نظارت مالی پروژه است، در پاسخ می‌گوید که فکر می‌کرد معمار از این چالش استقبال کند. متأسفانه برای آرامش ذهنی خودش، لازلو واقعاً این چالش را می‌پذیرد و تلاش می‌کند تا پروژه را به واقعیت تبدیل کند، حتی اگر این به معنای کاهش دستمزد خودش برای تأمین بودجه باشد.

لازلو توث باید با محدودیت‌های سرمایه‌گذاری و انتظارات متناقض حامیان مالی دست‌وپنجه نرم کند، از جمله اینکه دولت محلی برای مشارکت در تأمین بودجه، ساخت یک کلیسا را در پروژه الزامی کرده است، در حالی که توث ترجیح می‌دهد ساختمانی یکپارچه و متمرکز بسازد. در سطحی استعاری، این ساختمان نمادی از خود فیلم «بروتالیست» است، پروژه‌ای بزرگ، پر از موانع و تناقض‌ها، که هنرمند فراری از هولوکاست آن را باید تکمیل کند و مصالحه‌پذیری پیشه کند.

در همین راستا، فیلم چهار فضای مفهومی را بازنمایی می‌کند:

۱- رابطه هنرمند و حامی مالی
۲- بیگانگی مهاجران و هنرمندان که در آن کوربت تأکید می‌کند که در دهه ۵۰، معماری بروتالیستی همان‌قدر نامطلوب به نظر می‌رسید که مانع حضور مهاجران در جوامع محافظه‌کار می‌شد.
۳- صهیونیسم و هویت یهودی نوین پساهولوکاست. فیلم با اشاره‌های رادیویی به تأسیس اسرائیل، این گزینه را به‌عنوان پناهگاهی احتمالی برای توث و خانواده‌اش ارائه می‌دهد.
۴- تروما و بقا: تجربه کمپ‌های کار اجباری و تبعیض‌های مداوم، اضطرابی وجودی برای شخصیت‌ها ایجاد کرده است.

 

نمایی از فیلم خون به پا خواهد شد
 

شباهت‌های غیرقابل انکار با پل توماس اندرسون

فیلم به‌وضوح از آثار پل توماس اندرسون، به‌ویژه «خون به پا خواهد شد» و «استاد» (The Master)، تأثیر گرفته است. به‌عنوان مثال:

هر دو فیلم در تاریکی مطلق و با موسیقی ارکسترال پرطنین آغاز می‌شوند.

شخصیت اصلی، پس از تجربه‌ای سهمگین در جنگ جهانی دوم، به آمریکا بازمی‌گردد و در همان آغاز، با یک کارگر جنسی مواجه می‌شود.

یک سرمایه‌دار ثروتمند، ابتدا زندگی شخصیت اصلی را بهبود می‌بخشد اما در نهایت او را به سقوط می‌کشاند.

رابطه بین دین، سرمایه‌داری و ایدئولوژی خودبزرگ‌بینانه آمریکایی، در مرکز روایت است.

در این فیلم هم شاهد تصاویری هستیم که ظاهراً از زمانه خودشان جدا افتاده‌اند: شکوهی بدون روح.

کارگردان با وجود جاه‌طلبی‌هایش،نمی‌تواند فیلم به قدرت آثار مرجع پل توماس اندرسون برساند و آن را در سطح و محدود به دیالوگ‌ها می‌کند.

شخصیت پیرس، به‌رغم اجرای بی‌نقصش، دیالوگ‌هایی دارد که گاهی بیش‌ازحد پراکنده و مبهم‌ است و تأثیرگذاری مورد انتظار را ندارند. همچنین، اگرچه فیلم‌برداری و نورپردازی به‌اندازه کافی چشم‌نواز است، اما در مقایسه با فیلمی سایت رسمی بت فوروارد که درباره معماری بروتالیستی و فرم‌های ساختاری خاص است، ترکیب‌بندی‌های بصری آن فاقد دقت و وسواس معماری‌وار به نظر می‌رسند.

ساخت فیلم «بروتالیست» از بردی کوربت هفت سال طول کشید، فرایندی که او به‌وضوح آن را تجربه‌ای دشوار و پرتنش یافته است. هم فیلم و هم مصاحبه‌های او درباره آن، بر این موضوع تأکید دارند که سرمایه‌گذاران موجوداتی بی‌رحم هستند.

به گفته کوربت، «بروتالیست» با بودجه‌ای کمتر از ۱۰ میلیون دلار ساخته شد او اشاره می‌کند:«من مجبورم با افرادی تعامل کنم که اخلاق و ارزش‌های مشترکی با من ندارند.»هر کسی که برای یک فرد ثروتمند بی‌اعتنا و مستبد کار کرده باشد کسی که زیردستانش فقط زمانی می‌توانند بفهمند که چگونه برنامه تقریباً غیرممکن او را (به‌سختی) اجرا کنند که او از اتاق خارج شده باشد—با شخصیت نمادین «بروتالیست» کاملاً آشنا خواهد بود.»

راه حکمرانی را در قرآن بیابیم

۸ بازديد

امام جمعه موقت تهران با اشاره به آیاتی از سوره‌های نمل و یوسف گفت: راه حکمرانی در قرآن است و شایسته‌سالاری با عدالت محقق می‌شود.


حجت الاسلام و المسلیمن ابوترابی-خطیب موقت نماز جمعه تهران- عصر امروز چهارشنبه(۱۵ اسفند) در مراسم افتتاحیه سی‌ودومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نخبگان جامعه قرآنی در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد با تقدیر و تشکر از برگزار کنندگان این دوره از نمایشگاه قرآن اظهار کرد: پیامبر اکرم(ص) تجسم عینی قرآن کریم بود، از همین منظر ملاتقی محمدی می گوید «قرآن کریم توصیف پیامبر اکرم(ص) است». تمام آموزه‌های قرآنی در رسول اکرم(ص) است و پیامبر(ص) می‌فرمایید «من قرآن ناظق هستم و قرآن مدیریت جامعه را در دست دارد».

وی‌ ادامه داد: انتظار این است از خداوند بخواهیم تا از ماه رمضان برای آراستگی به قران بهره ببریم. یکی از آموزه‌هایی که اثرگذار است حوزه حکمرانی است و شایسته است مدیران ارشد و کلان برای آراستگی به این معارف خویشتن را به این آموزه‌ها آموزش بدهند و معارف قرآن را عملیاتی کنند.

ابوترابی با بیان اینکه ما با حقیقت حکومت اسلامی فاصله ‌داریم، گفت: قرآن با مطالبی که دارد راه را برای ما باز می‌کند. قبل از حضرت یوسف(ع) مصر از نظام درستی برخوردار نبود اما فلسفه اینکه چرا پادشاه مصر حضرت یوسف بود مهم است. یکی از مهترین حکمت‌ها این است که پادشاه مصر شخصیت طراز اول عصر خود را در مهمترین منصب حکومتی قرار داد تا ملت مصر قدم در راه پیشرفت بگذارند.

خطیب موقت نماز جمعه تهران اظهار کرد: دو ویژگی مهم پادشاه قانون مداری و عزل و نصب درست است، بنابراین گام اول این است که قانون اجرا شود تا حکومت بر قسط اجرا شود. ما هر کجا در حکومت درست انتخاب کنیم به نتیجه می‌رسیم، ما باید نگاه پادشاه مصر را داشته باشیم.

وی افزود: اقتصاد در ساخت کشور بسیار مهم است اگر در کشور با یک اقتصاد توانا پیش برویم همه چیز درست می‌شود. بدون قدرت اقتصادی نمی‌شود امنیت را اجرا کرد. اکنون در اقتصاد ما چالش های زیادی وجود دارد.

ابوترابی در ادامه با اشاره به سوره «نمل» گفت: سوره نمل هم بسیار مهم است، قرآن چه جایگاهی برای زن در نظر می‌گیرد در زمانی که کسی برای زن چنین جایگاهی قائل نبود، در این سوره هم اشاره شده که جامعه باید براساس عقلانیت باشد. علم را می‌توان تبیین کرد اما جهالت را نمی‌توان به عقلانیت تبدیل کرد.

وی بیان کرد: منشا تحول در ملکه صبا و پادشاه مصر عقلانیت است این امر راه را برای توحید و حرکت به سایت رسمی بت فوروارد سمت کلمه‌الله فراهم می‌کند. بنابراین باید از تمام ظرفیت بهره ببریم زیرا اگر جامعه به عقل آراسته شد متعهد به علم می‌شود. رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند «ما باید به سه چیز یعنی عقل علم و عمل مجهز شویم»که ان‌شاءالله به راهگشایی و توکل بر قرآن به هر سه اینها می‌رسیم.

پخش ۱۲۰ ساعت ترتیل‌خوانی قرآن از حرم مطهر رضوی در ماه رمضان

۷ بازديد

مدیریت رسانه‌های صوتی و تصویری آستان قدس رضوی ۴ برنامه ویژه ترتیل خوانی قرآن کریم را برای ماه رمضان ۱۴۴۶ تدارک دیده است.


سید محمدرضا موسوی کیا مدیر رسانه‌های صوتی و تصویری آستان قدس رضوی گفت: در رمضان ۱۴۴۶ تلاش کرده‌ایم که برای ساعات مختلف بتوانیم برنامه ترتیل خوانی قرآن کریم داشته باشیم.

وی افزود: اولین برنامه ترتیل خوانی ساعت ۵ صبح از شبکه جهانی امام رضا علیه السلام در بستر یوتیوب پخش می‌شود.

موسوی کیا در ادامه گفت: برنامه دوم ترتیل خوانی مربوط به ترتیل خوانی نوجوانان است که این برنامه در ساعت ۹:۳۰ صبح از شبکه قرآن پخش می‌شود.

مدیر رسانه‌های صوتی و تصویری آستان قدس اظهار کرد: سومین ترتیل خوانی که از حرم مطهر رضوی پخش می‌شود در ساعت ۱۲:۳۰ از شبکه دوم سیمای ملی تقدیم مخاطبان می‌شود.

موسوی کیا همچنین افزود: در ساعت ۱۶ پخش زنده ترتیل خوانی از ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد سایت رسمی بت فوروارد حرم مطهر رضوی را داریم که این برنامه از شبکه‌های افق سیمای ملی، شبکه جهانی امام رضا علیه السلام و شبکه ثقلین پخش می‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: مدت زمان پخش این برنامه‌ها یک ساعت است که با توجه به پخش روزانه، مجموعاً ۱۲۰ ساعت برنامه ترتیل خوانی که از حرم مطهر رضوی پخش می‌شود در ماه رمضان ۱۴۴۶ برای مخاطبان و علاقمندان تدارک دیده شده است.

تفسیر دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان

۶ بازديد

یک استاد حوزه در تفسیر بخشی از دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان گفت: یکی از بدترین کارهایی که انسان مومن می‌تواند انجام دهد این است که اهل فریاد زدن گناه خودش باشد و به گناه خودش افتخار کند مثل برخی موارد که در فضای مجازی شاهد هستیم و برخی گناهان خود را ‌عادی‌سازی می‌کنند. این افراد نه تنها به سمت پرده‌پوشی خدا نمی‌روند بلکه گناهان خود را فریاد می‌زنند.


در دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان آمده است:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‌

«اللهمّ قوّنی فیهِ علی إقامَةِ أمْرِکَ واذِقْنی فیهِ حَلاوَةَ ذِکْرِکَ و أوْزِعْنی فیهِ لأداءِ شُکْرَکَ بِکَرَمِکَ واحْفَظنی فیهِ بِحِفظْکَ و سِتْرِکَ یا أبْصَرَ النّاظرین»

«خدایا نیرومندم نما در آن روز به بپا داشتن فرمانت، و بچشان در آن شیرینی یادت را، و مهیا کن مرا در آن روز برای انجام سپاسگزاریت، به کرم خودت نگهدار مرا در آن روز به نگاه‌داریت و پرده‌پوشی خودت، ای بیناترین بینایان.»

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد علی رضاپور -استاد حوزه و سخنران برجسته- در مورد تفسیر دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان گفت: در دعای روز چهارم، ما چهار خواسته ویژه را مطرح می‌کنیم، اولین خواسته ویژه‌ای که از خداوند داریم این است که خدایا به ما قوت و قدرتی بده که بتوانیم ‌امر شما را انجام دهیم. این بدان معناست که انسان در بسیاری از موارد توان انجام امور شخصی را دارد حتی ممکن است فرد توانمندی باشد اما قوت و قدرت انجام‌ امور الهی را ندارد، مثلا در ایام ماه مبارک رمضان به هر دلیلی روزه‌اش را نمی‌گیرد یا نمازش را اقامه نمی‌کند و حتی احکام فردی و اجتماعی خود را انجام‌ نمی‌دهد، با اینکه توان دارد اما در محیط جنگ و جهاد قرار نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: بنابراین خداوند باید به انسان قوت بدهد از جنس قوتی که بتواند امور الهی را انجام دهد. در دعای کمیل هم منظور از جوارح قدرت بازو و بدن ورزیده نیست بلکه قوت برای خدمت به خداوند است.

این استاد حوزه خاطرنشان کرد: دومین چیزی که از خداوند در این دعا می‌خواهیم حلاوت و شیرینی ذکر او است. برخی با خداوند حرف می‌زنند و ذکر او را می‌گویند ولی از آن لذت نمی‌برند و شیرینی آن‌ را احساس نمی‌کنند، بنابراین باید از خداوند بخواهیم که لذت ذکر و مناجات و نماز و روزه‌ خودش را به ما بدهد. شهید سلیمانی در نامه‌ای که به برادر زاده خودش می‌نویسد سایت رسمی بت فوروارد اگر تو یکبار شیرینی نافله شب را درک کنی دیگر آن را رها نمی‌کنی پس شیرینی عمل برای انسان صالح حرکت ایجاد می‌کند.

حجت‌الاسلام رضاپور خاطرنشان کرد: سومین نکته در این دعا مقام شکر است، ما از خداوند می‌خواهیم ما را کمک‌ کند بتوانیم ادای شکر داشته باشیم. به قول سعدی (از دست و زبان که برآید کز عُهدهٔ شکرش به‌درآید؟) واقعا اینجوری است  که انسان توان شکرگذاری تمام نعمت‌های الهی را نداریم، ظرف وجودی انسان و این دنیا آنقدر وسعت دارد که انسان نمی‌تواند شکرگذار تمام نعمت‌ها باشد، اما اگر خداوند عنایت کند انسان می‌تواند گاهی تمام نعمات را شکر کند مثل شب‌های قدر که خداوند تمام اعمال و شکرگذاری‌های انسان را ضریب می‌دهد و در اینجا از خداوند می‌خواهیم که بتوانیم مقام شکر او را به جا بیاوریم که مقام عجیبی است. در خمسه عشر امام سجاد(ع) هم یک‌ مناجات برای شاکرین نگارش کردند.

وی افزود: نکته چهارم اینکه از خداوند می‌خواهیم به ما توفیق دهد که بتوانیم در ناحیه پرده‌پوشی او قرار بگیریم، یعنی دیگران از گناهان ما مطلع نباشند. یعنی اینکه وقتی در محضر خداوند می‌رویم ما را از جنبه ستار بودن خود بپذیرید و گناهان ما را نبیند، گاهی انسان‌ها از خداوند طلب می‌کنند گناهان ما را بپوشان و دیگران متوجه گناهان ما نشوند اما همین ‌افراد گاهی خودشان در مقام‌ پرده‌پوشی دیگران نیستند و وقتی از اشتباه دیگران اطلاع پیدا می‌کنند آن را فریاد می‌زنند و این خودش از همان نقض غرض‌هایی است که باید به آن توجه کنیم.

این استاد حوزه یادآور شد: ضمنا یکی از بدترین کارهایی که انسان مومن می‌تواند انجام دهد این است که اهل فریاد زدن گناه خودش باشد و به گناه خودش افتخار کند مثل برخی موارد که در فضای مجازی شاهد هستیم و برخی گناهان خود را ‌عادی‌سازی می‌کنند. این افراد نه تنها به سمت پرده‌پوشی خدا نمی‌روند بلکه گناهان خود را فریاد می‌زنند.

حجت‌الاسلام‌ رضاپور ابراز کرد: فراموش نکنید که خداوند بر همه چیز آگاه و ناظر است و همه چیز را با جزییات و با دقت می‌بیند، چشم خداوند چشمی نیست که صحنه‌ای را نبیند و آن‌ را ثبت نکند و با اینکه او نسبت به همه وقایع آگاه است و همه ‌چیز را در عمق آن می‌بیند اما از او می‌خواهیم که در مقام‌ ستاری خودش به ما لطف کند و گناهان ما را چشم‌پوشی کند.

برگزاری ویژه‌برنامه «رمضان مبارک، عید مبارک» در تهران

۵ بازديد

معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اعلام برنامه‌های این سازمان به مناسبت ماه مبارک رمضان گفت: این برنامه‌ها در قالب «رمضان مبارک، عید مبارک» برگزار می‌شود.


از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، حمیدرضا خونویی از برگزاری برنامه‌های ویژه به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با محوریت نوجوانان خبر داد و گفت: در ماه مبارک رمضان امسال، تلاش کردیم در ادامه‌ تشکیل و فعالیت حلقه‌های هویتی نوجوانان در فرهنگسراها، نوجوانان کنشگر مناطق را به مراحله طراحی برنامه‌ها وارد کنیم.

وی افزود: در همین راستا اولین رویداد ایده‌پردازی با موضوع استقبال از ماه مبارک رمضان و خط محتوایی «رمضان مبارک، عید مبارک» پنجشنبه دوم اسفندماه در فرهنگسرای خاوران با حضور نمایندگان حلقه‌های هویتی فرهنگسراها برگزار شد.

خونویی بیان کرد: در این رویداد نمایندگان منتخب نوجوانان در پنج حلقه هویتی بچه‌های رستا، بچه‌های ایران آینده، بچه‌کتابخون‌ها، بچه‌های فرهنگسرا و حلقه مرتبط با فعالیت‌های رسانه‌ای پس از مشورت و ایده‌پردازی در جمع خود، ایده‌های نهایی خود را به هیات داوران ارائه دادند و ایده‌ها بر اساس شاخص‌های تعیین شده همچون خلاقیت و نوآوری، نوجوان محوری و... مورد ارزیابی قرار گرفت و بودجه حمایتی برای اجرای برنامه به هر منطقه تخصیص داده شد.

معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از برگزاری برنامه‌های استقبال از رمضان در همه فرهنگسراها خبر داد و اضافه کرد: ویژه‌برنامه استقبال از ماه مبارک رمضان بر اساس همین رویداد، از دو روز مانده به ماه مبارک رمضان در فرهنگسراها بر اساس ایده‌ها و با اجرای نوجوانان در قالب برنامه‌های متنوع میدانی و صحنه‌ای برگزار شد.

 

وی با اشاره به برنامه «افطاری ساده» گفت: ترویج سنت حسنه‌ افطاری ساده که یکی از مهمترین آداب ماه مبارک رمضان یعنی «صله رحم» را ترویج می‌دهد، یکی دیگر از برنامه‌های تدارک دیده شده در این ماه مبارک است که از ۱۸ تا ۲۴ اسفندماه توسط مناطق یک، چهار، هشت، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲ و فرهنگسراهای معرفت، انقلاب اسلامی، سلامت، قرآن و رضوان برگزار می‌شود و با مشارکت نوجوانان هفت شب افطاری ساده در میان شهروندان توزیع خواهد شد.

خونویی افزود: امسال ۲۲ اسفندماه و بزرگداشت شهدا، با ایام ماه مبارک رمضان مصادف شده است و در همین راستا ویژه‌برنامه «مادران چشم به راه» طبق رسم هر ساله سازمان فرهنگی هنری برگزار می‌شود و نوجوانان فرهنگسراها در یک افطاری ساده میزبان مادران شهدای جاویدالاثر نوجوان خواهند شد. در این برنامه نوجوانان ضمن پاسداشت یاد و خاطره شهدای نوجوان جاویدالاثر، از مادران بزرگوار این شهدا تقدیر می‌کنند.

معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اشاره به برنامه‌های ویژه ولادت امام حسن مجتبی (ع) در نیمه ماه مبارک رمضان اظهارداشت: در روز ولادت امام حسن مجتبی (ع) ویژه‌برنامه‌ای با عنوان «کریمانه» در تمامی فرهنگسراهای شهر تهران برگزار می‌شود.

وی افزود: این برنامه نیز توسط نوجوانان طراحی و اجرا خواهد شد و در همین راستا پنجشنبه- ۱۶ اسفندماه-، جلسه دوم ایده‌پردازی با محور محتوایی ولادت امام حسن مجتبی (ع) با حضور نمایندگان حلقه‌های هویتی بچه‌های فرهنگسراها در فرهنگسرای بهمن برگزار می‌شود و نوجوانان پس از طراحی و دفاع از ایده‌های خود، بودجه حمایتی برای برگزاری جشن «کریمانه» سایت رسمی بت فوروارد را دریافت می‌کنند.

خونویی با اشاره به مشارکت در برنامه‌های تلویزیونی ماه مبارک رمضان گفت: امسال بر اساس توافق‌های صورت گرفته، برنامه «جشن رمضان» هر شب ساعت ۲۲ از فرهنگسرای بهمن روی آنتن شبکه تهران می‌رود. همچنین برنامه مناسبتی ماه مبارک رمضان در فرهنگسرای رازی نیز روی آنتن شبکه‌های پویا و امید خواهد رفت.

شهروندان می‌توانند برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره این برنامه‌ها به نزدیک‌ترین فرهنگسرای محل سکونت خود مراجعه کنید یا با سامانه ۱۸۳۷ تماس بگیرند.

دوبله و انتشار سریال «معاویه» ممنوع شد

۷ بازديد

ساترا دوبله و هر نوع انتشار سریال «معاویه» در سکوهای صوت و تصویر فراگیر اعم از رسانه‌های ناشر محور و کاربر محور را ممنوع اعلام کرد.


از روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی، بنا بر اعلام معاونت پایش و نظارت ساترا، سریال «معاویه» محصول شبکه »ام‌بی‌سی» (mbc) به دلیل ارائه روایت جدیدی از زندگی معاویه و سعی در تطهیر خاندان بنی‌امیه، در تمام رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر کشور، غیر قابل انتشار است.

این سریال در برخی کشورهای اسلامی مانند عراق و مصر نیز به علت تاثیر آن در ایجاد تنش‌ و به خطر افتادن انسجام اجتماعی ممنوع شده است؛ بر همین اساس با توجه به مکاتبه‌ای که از سوی سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر سایت رسمی بت فوروارد در فضای مجازی با سکوهای دارای مجوز از این سازمان در تاریخ ۱۳ اسفندماه سال جاری شده است، دوبله و هر نوع انتشار این محتوا ممنوع اعلام شد.

همچنین به اطلاع می‌رساند برخی رسانه‌های کاربر محور نسبت به انتشار نسخه زبان اصلی قسمت ۱ و ۲ اقدام کرده بودند که با همکاری دادستانی کل کشور نسبت به حذف دو قسمت یاد شده از تمام رسانه‌های کاربر محور اقدام شد.

عربستان با «معاویه» تاریخ اسلام را تحریف می‌کند؟

۷ بازديد

زندگی خلیفه اموی در قالب سریالی با عنوان «معاویه» که در عراق به دلیل احتمال برانگیختن تنش‌های مذهبی ممنوع و در مصر به دلیل نمایش شخصیت‌های مقدس با اعتراض مواجه شد، روی آنتن رفت.


 سریال تلویزیونی «معاویه» با محوریت زندگی معاویه، که از آن به عنوان پرهزینه‌ترین سریال ساخته شده در جهان عرب یاد می‌شود، در عراق، مصر و فراتر از آن سروصدا به پا کرده است.

۲ قسمت اول سریال «معاویه» که در قالب یک سریال ۳۰ قسمتی درباره بنیانگذار و اولین خلیفه سلسله امویان، ساخته شده با آغاز ماه مبارک رمضان پخش شده است. این سریال که توسط MBC عربستان سعودی تهیه شده با هزینه ۱۰۰ میلیون دلاری در تونس فیلمبرداری شده است. نویسنده این سریال خالد صلاح روزنامه‌نگار مصری است و طارق العریان فیلمساز فلسطینی-آمریکایی آن را کارگردانی کرده است.

به تازگی پخش «معاویه» در عراق به دلیل احتمال بروز تنش‌های مذهبی ممنوع شد و شخصیت‌های مذهبی مصر در «الازهر» نیز به دلیل به تصویر کشیدن شخصیت‌های مذهبی آن را نکوهش و ممنوع کردند.

میدل ایست آی در نگاهی به قهرمان داستان از معاویه به عنوان شخصیتی در صدر اسلام یاد می‌کند که در میان شیعیان بحث‌برانگیز است. معاویه پنج سال پیش از بعثت پیامبر (ص) به دنیا آمد و فرزند ابوسفیان و هند بنت عتبه، که از مهم‌ترین مخالفان اولیه اسلام بودند در ابتدا به مخالفت با پیامبر اسلام برخاست؛ اما پس از فتح مکه توسط مسلمانان، معاویه و پدر و مادرش به اسلام گرویدند.

بنابر دیدگاه اهل سنت معاویه یکی از کاتبان حضرت محمد (ص) شد و پس از رحلت پیامبر (ص) وی از سوی ابوبکر خلیفه اول، به عنوان جانشین فرمانده در فتح شام منصوب شد و در خلافت عمر بن خطاب ارتقاء یافت و در خلافت عثمان خلیفه سوم والی شام شد.

سرانجام پس از کشته شدن عثمان، از بیعت با امام علی(ع) سر باز زد و به اسم خون‌خواهی عثمان به نزاع با امام برخاست. مردم شام به خون‌خواهی عثمان و جنگ با امام علی(ع) با او بیعت کردند.

این امر جرقه جنگ جمل اولین جنگ داخلی در اسلام و پس از آن جنگ صفین را زد که به فتنه اول معروف شد و طی آن نیروهای معاویه و حضرت علی (ع) در نبرد صفین در سال ۳۶ قمری به نبرد پرداختند.

پس از شهادت حضرت علی (ع) در سال ۴۰ قمری، معاویه کنترل مصر را نیز به دست گرفت و خود را خلیفه اعلام و دمشق را پایتخت خود کرد. پس از شهادت امام علی (ع) مسلمانان با امام حسن (ع) بیعت کردند.در جنگی که میان سپاه امام حسن (ع) و لشکر معاویه درگرفت، به دنبال خیانت سرداران امام، صلحی میان امام و معاویه منعقد شد که بر اساس آن معاویه به خلافت رسید. بسیاری از منابع اولیه معاویه را عامل مسموم کردن امام می‌دانند.

تحت حکومت معاویه، قلمروهای اسلام در شمال آفریقا، آناتولی، آسیای مرکزی و ایران امروزی گسترش یافت. وی پسرش یزید را برخلاف معاهده صلح با امام حسن (ع) به عنوان جانشین خود معرفی کرد، در حالی که تا آن زمان حکومت موروثی نبود و در نهایت به سلطنت رسیدن پسرش یزید باعث بروز واقعه عاشورا شد که در آن امام حسین (ع) و یارانش به شهادت رسیدند.

شیعیان از معاویه به عنوان کسی که حتی برخلاف روش خلفای ثلاث خلافت را تبدیل به سلطنت موروثی کرد، یاد می کنند و او را فردی می‌دانند که با حضرت علی (ع) جنگید و امام حسن (ع) را مسموم کرد.

در عراق ممنوع شد

در نتیجه باور شیعیان درباره معاویه، سریال جدید به سرعت در عراق ممنوع شد و کمیسیون رسانه و ارتباطات عراق روز شنبه اعلام کرد: پخش محتوای بحث‌برانگیز تاریخی ممکن است باعث ایجاد بحث‌های فرقه‌ای شود که می تواند هماهنگی اجتماعی را تهدید و آرامش جامعه را به ویژه در ماه رمضان مختل کند. به دنبال آن این کمیسیون به ام‌بی‌سی عراق دستور داد که این برنامه را پخش نکند.

همچنین گفته شده با نمایش این سریال احتمال یک مناقشه دیپلماتیک بین عراق و عربستان سعودی می‌رود. در حالی که ۲ سال پیش قرار بود این سریال پخش شود، آن زمان مقتدی صدر روحانی بانفوذ شیعه و شخصیت سیاسی عراقی از شبکه ام‌بی‌سی خواسته بود تا این برنامه را به طور کامل لغو کند.

وی از معاویه به عنوان مسئول فرقه‌گرایی و پیشگام در آزار یاران پیامبر و اولین کسی که در زمان خود از امام نافرمانی کرد و وحدت اسلامی را زیر پا گذاشت و اولین کسی که کمر به قتل صحابه پیامبر (ص) بست، یاد کرد.

وی درست ۲ سال پیش و در فوریه ۲۰۲۳ گفته بود: پخش چنین سریالی برخلاف سیاست‌های جدید و معتدلی است که عربستان سعودی اتخاذ کرده و یادآوری می‌کنیم لازم نیست احساسات برادران مسلمان خود را در سراسر جهان جریحه دار کنید. همان زمان شبکه تلویزیونی عراق الشعائر تهدید کرد که در پاسخ به سریال «معاویه»، سریالی درباره ابولؤلؤ فیروز جنگجوی ایرانی که عمر بن خطاب را به قتل رساند و مورد احترام شیعیان واقع شد، تولید خواهد کرد.

صدر هر ۲ برنامه را رد کرد و گفت: هر ۲ سریال باطل و فتنه‌انگیز است، زیرا معاویه نماینده اهل سنت نیست و ابولؤلؤ هم نماینده شیعه نیست. وی همچنین در توییتر کسانی را که «سریال‌های تاریخی دروغین پخش می‎کنند»، «استادان فرقه گرایی» خوانده بود. اگرچه ام‌بی‌سی پاسخی نداد، اما همین امر ممکن است دلیل تاخیر ۲ ساله پخش سریال باشد.

ممنوعیت تصویر چهره‌های صدر اسلام

جدای از احتمال دامن زدن به تنش‌های فرقه‌ای، این نمایش به دلیل به تصویر کشیدن شخصیت‌های مهم صدر اسلام و زندگی حضرت محمد (ص) مورد انتقاد قرار گرفته است.
ردا عبدالوجید رئیس دانشکده رسانه در دانشگاه الازهر مصر، به رسانه‌های محلی گفت: الازهر تصویر کردن اصحاب پیامبر را رد می‌کند.

این در حالی است که در سریال «معاویه» حضرت علی بن ابی طالب و امام حسن (ع) به تصویر کشیده شده‌اند. همین امر موجب شد تا وکیل هیثم مغربی برای جلوگیری از پخش این سریال در مصر به دلیل تصویر حضرت علی علیه السلام، دعوای حقوقی به راه اندازد.

نفوذ رسانه‌های سعودی

این سریال توسط خالد صلاح روزنامه نگار مصری نوشته شده و طارق العریان فیلمساز فلسطینی-آمریکایی آن را کارگردانی کرده است. پس از کناره گیری بازیگر فلسطینی علی سلیمان از این نقش، لجین اسماعیل بازیگر سوری، نقش معاویه را بازی کرد. اسماء جلال، عایشه بن احمد، جمیله چیهی و ایاد نصار بازیگر نقش حضرت علی بن ابی طالب (ع) دیگر بازیگران این فیلم هستند.

خالد صلاح نویسنده داستان سریال در پاسخ به انتقاداتی که درباره نمایش «معاویه» مطرح شد، گفت که هدفش ارائه روایت خاصی نبوده و تاریخ را سیاه و سفید ننوشته و به معاویه تنها به عنوان یک فرمانروا نگاه نکرده، بلکه فردی را تصویر کرده است که اشتباه هم داشته و مانند همه کسانی که پیش از او آمدند، به سرنوشت خود دچار شده است.

این سریال سال ۲۰۲۳ در تونس در استودیوی فیلم «کارتاژ» در همامت فیلمبرداری شد و صحنه‌های دیگری نیز از مهدیه، صومعه و انفیدا به فیلمبرداری افزوده شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که اگرچه برآوردهای اولیه بودجه نزدیک به ۷۵ میلیون دلار بود، اما هزینه تولید از ۱۰۰ میلیون دلار فراتر رفته است.

این برنامه توسط مرکز پخش خاورمیانه (MBC) که بزرگترین شبکه تلویزیونی عربستان است، تولید شده است. ام‌بی‌سی که سال ۱۹۹۱ در لندن توسط ولید آل ابراهیم ‌تاجر سعودی تأسیس شد، بر فضای رسانه‌ای عربستان تسلط دارد و روزانه حدود ۱۴۰ میلیون تماشاگر دارد. وی یکی از چهره‌های سرشناس بود که در کمپین دستگیری شاهزادگان سعودی در ریتز کارلتون در ریاض در سال ۲۰۱۷ بازداشت، اما پس از دستیابی به توافقی نامشخص با مقامات سعودی آزاد شد.

باوجود ممنوع کردن عراق و اداره کل علمای ارشد دانشگاه الازهر مصر که با صدور فتوایی تماشای این سریال را ممنوع کرده‌اند، «معاویه» از آغاز ماه مبارک رمضان پخش خود را شروع کرده است.

تصمیم به پخش معاویه موجی از بحث‌ها را در فضای مجازی به راه انداخته است، به‌ویژه به دلیل نمایش چند شخصیت تاریخی کلیدی، از جمله ۳ نفر از ۱۰ صحابی که در سنت اسلامی به بهشت ‌وعده داده شده‌اند و ۲ نفر از خانواده و همسران و دختران پیامبر. الازهر پیوسته با نمایش این شخصیت‌ها در سینما و تلویزیون مخالفت کرده است.
روز سه‌شنبه هفته پیش، گروه ام‌بی‌سی عربستان، تیزر تبلیغاتی با عنوان «حماسه تاریخی «معاویه»: داستان امپراتوری که تاریخ فراموش نشدنی از شرق تا غرب را نوشت»، منتشر کرد که در پلتفرم استریم شهید نیز به اشتراک گذاشته شد.

سوءاستفاده نمایشی از ماه مارک رمضان

ماه مبارک رمضان زمانی است که بیشتر سریال‌های تلویزیونی عربی برای نخستین بار پخش می‌شوند و پرمحتواترین زمان برای شبکه‌های سراسر منطقه است.

این اولین بار نیست که شبکه ام‌بی‌سی عربستان برای تولید یک سریال تلویزیونی درباره رویدادهای تاریخ اسلام که به شدت مورد مناقشه مسلمانان شیعه و سنی قرار گرفته، با اعتراض روبه‌رو می‌شود. این گروه رسانه‌ای عربستان در سال ۲۰۰۳ سریال سایت رسمی بت فوروارد «الحجاج» و سال ۲۰۰۵ سریال «فارس بنی مروان» را درباره خلفای اموی حجاج بن یوسف (۷۱۴-۶۹۴) و مروان اول (۶۸۴-۸۵) تولید کرد که با نظر مخالفت مسلمانان شیعه روبه‌رو شد.

سال ۲۰۱۲ هم سریالی درباره زندگی خلیفه عمر بن‌الخطاب (۶۳۴-۴۴) تولید شد که به طور قابل توجهی اهل سنت مصر در الازهر را برای نشان دادن چهره صحابه حضرت محمد (ص) ناراحت کرد.

از دیگر برنامه‌های ماه رمضانی که جنجال برانگیخته است می‌توان به سریال تلویزیونی سوریه «الحسن و الحسین» در سال ۲۰۱۱ اشاره کرد که خشم عراق و ایران را به دلیل ادعای «براندازی اعتقادات شیعی» برانگیخت و در اظهارنظری نادر، مرجع عالی مذهبی شیعیان عراق - آیت الله العظمی علی سیستانی - نسبت به پخش این سریال ابراز نارضایتی کرد.